Uczestnicy podczas zajęć poznają cały proces tradycyjnego wypieku chleba, od siewu zboża, po wyjmowanie z pieca pachnącego bochenka. Dowiadują się, jak pozyskiwało się ziarno, a następnie mąkę oraz jakich narzędzi i sprzętów używano do uprawy i obróbki zboża, a jakich do przygotowania ciasta na chleb. Słuchają też opowieści o przesądach i wierzeniach związanych z chlebem.
Część warsztatową przygotowaliśmy w dwóch wariantach:
1) Uczestnicy dowiadują się co to są podpłomyki, samodzielnie wyrabiają je z ciasta i pieką na piecu opalanym drewnem.
Koszt: 4 zł/osoba
2) Warsztat opiera się na pracy z zeszytem edukacyjnym, który zawiera dużo zagadek i zadań do rozwiązania. W trakcie zajęć uczestnicy oglądają pokaz wypieku podpłomyków.
Koszt: 13.80 zł/osoba (Zeszyt edukacyjny pt. „Od ziarenka do bochenka” dzieci zabierają do domu.)
Miejsce: ekspozycja „Sochy, sierpy, stępy…, czyli o niegdysiejszym gospodarstwie”, izba w chałupie z Pieczysk
Czas trwania: około 60 min.